(Pod)zimní potěšní hřejivé a sladké

Grog zázvorový, jahodový, vinný pravý námořnický,...
Dnešní inspiraci jsem našla opět při pohledu na teploměr: rtuť se krčila těsně nad nulou a absence sluníčka vyvolávala potřebu znovu zalézt do postele. A protože v té mé se v současné době nenachází žádný dvounožec,který by ji zahříval, tak vznikla i otázka, čím to nahradit. U mne to skončilo u oblíbeného čaje, ale pro vás mám pár námětů. Pokud namítnete, že na tyto stránky jste se nezaregistrovali kvůli vaření, tak rovnou přejděte na konec článku a obdivujte, jak geniálně jsme schopni pomocí nápojů léčit svoje tělo i mysl, podpořit svou mužskou či ženskou energii nebo sexuální touhu..


Grog - nejdřív něco málo o receptech
Klasický
Suroviny (pro 1osobu):
5cl rumu, citronová šťáva,cukr, hřebíček, skořice
Postup:
Do ohnivzdorné misky (obsah 3 dl) nalijeme rum, citrónovou šťávu a ochutíme cukrem, hřebíčkem, skořicí i citrónovou kůrou. Nepoužíváme nerezové ani smaltované nádobí - pouze skleněné. Obsah dolijeme vodou a pomalu přivedeme k varu. Nevaříme! Tekutinu přecedíme do silnostěnného poháru, do kterého nezapomeneme vložit lžičku, aby nepraskl, a můžeme podávat.
Pokud chceme experimentovat, můžeme rum nahradit džinem (Gin grog), brandy (Brandy grog), whisky (Whisky grog).

Námořnický vinný grog
Suroviny:
5cl rumu, 5cl červeného vína, lžíce cukru, citron
Postup:
Do sklenice nalijte rum a víno, dolijte horkou vodou, přidejte cukr a ozdobte plátkem citronu.
Grog servírujte v silnostěnných sklenicích na nožce nebo ve skleněných hrníčcích. Můžete je ozdobit nejen citrónem, ale i plátkem pomeranče a skořicí.

Pravý námořnický
Suroviny (pro 4-5 osob):
1/2 litru rumu, 1/2 litru vody, cukr, kousek másla, kousek citronu, 5 hřebíčků+2 skořice.
Postup:
Svařit na nit cca 13 kostek cukru, až začne zlátnout (KARAMELIZOVAT). Pak přilít 1/2 litru vody, přidat 5 ks hřebíčků (koření) + 2 plátky skořice nebo cca 1 polévkovou lžíci mleté. Nechat krátce projít varem, pak přilít 1/2 litru rumu a POUZE zahřát k bodu varu (ale už NEVAŘIT). Do sklenic dát kávovou lžičku másla + kolečko citronu, na to nalít horký grog. Vytvoří se bohatá "pěna", přes kterou se to pije (současně je to i jako protichřipkový lék).

Zázvorový
Suroviny (pro 2 osoby):
1- 2cm oddenek zázvoru (podle toho, jak moc jste na zázvor zvyklí),citrónová šťáva (podle chuti), 1 lžíce meruňkové marmelády ,5cl brandy (jako calvados, whisky, koňak apod.), příp. rum, vroucí voda
Postup:
Zázvor oloupejte škrabkou na zeleninu a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte do konvičky, zalijte 0,5 litrem vroucí vody a nechte louhovat 3-5 minut. Poté slijte přes sítko do dvou hrnků, oslaďte meruňkovou marmeládou, zakápněte citronem a nakonec cvrnkněte i trochu alkoholu. Zamíchejte a pijte horké.

Jahodový
Suroviny: jahodový džus, rozinky, vodka, mletá skořice
Postup:
Koupíme kvalitní jahodový džus, nejlépe s dužinou. Džus nalijeme do hrnce, zahřejeme, ale nevaříme. Mezitím si nachystáme sklenice na grog. Na dno dáme pár rozinek, hřebíček a zalijeme velkou štamprlí vodky, asi 5cl. To zalijeme horkým jahodovým džusem a nakonec posypeme špetkou skořice. Jahodový grog ihned podáváme.

Ananasový grog
Suroviny:
0,25 l vody, 5 cl rumu, 150 g cukru, lžička vanilkového cukru, kolečko ananasu
Postup
Vodu s rumem, obyčejným a vanilkovým cukrem svařte a přelijte do sklenice přes kolečko ananasu.

Burgundský grog
Suroviny (pro 1osobu):
2dl červeného vína, 1/2 lžičky citrónové kůry, 2 lžičky moučkového cukru, 2 hřebíčky, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce koňaku
Postup:
Víno svařte s citrónovou kůrou, cukrem a hřebíčky. Přes sítko nalijte do poháru, dolijte koňakem a citrónovou šťávou.

Čajový grog
Suroviny (pro 1osobu):
1 šálek silného černého čaje, 1 lžíce medu, 5 cl brandy, citron
Postup:
Připravte si silný černý čaj, oslaďte ho medem, nalijte brandy a vložte kolečko citrónu.

Jablečný grog
suroviny: 2dl jablečného moštu (ideálně čerstvý), 5cl rumu, krupicový cukr, jablko, citron, pomeranč, skořice, badyán hřebíček
postup:
Z cukru svaříme karamel (velmi opatrně - karamel se snadno pálí a hlavně strašně pálí), zalijeme moštem , přihodíme koření a necháme rozpustit karamel na dně, nevaříme, jen dovedeme těsně pod. Dolijeme rum , přidáme na tenká kolečka nakrájené jablko a citrusy a znova prohřejeme. Můžeme dosladit medem.


A teď, jak to pomáhá:

Citrón – univerzální lék, antibakteriální, protizánětlivý, protiplísňový, vzdušné antiseptikum, užitečný při nachlazení a chřipce, mírné afrodiziakum. Zostřuje soustředění, čistí, rozptyluje zmatek a mírní starosti

Pomeranč – protiinfekční, protikřečový, uvolňuje a dynamizuje, usnadňuje řešení problémů navozuje radost a pozitivní pocit, rozptyluje smutnou náladu

Skořice – horká, kořeněná a sladká, zahřívající, podporuje chuť k jídlu, uvolňuje svalové napětí, stimuluje menstruaci, afodiziakální, lehce psychotropní

Badyán – kořeněný nasládlý, prohřívá, uklidňuje nervy, pomáhá při plachosti, strachu před lidmi, obtížné komunikaci

Zázvor – analgetický, antikatarální, zahřívá a uvolňuje tvorbu hlenu, podporuje trávení, sexuálně i celkově povzbudivý, stimuluje mužskou sílu – vůli, iniciativu a rozhodnost, schopnost jednat

Hřebíček – antiseptický, protivirový, protikřečový, prohřívající sladce kořeněná vůně – mírné afrodiziakum, tonizuje, zvětšuje objem a aktivitu paměti

Vanilka – jemná, teplá a sladká, harmonizuje hladinu cukru v krvi, lehce uspává, uklidňuje, současně zvyšuje práce schopnost, zklidňuje rozčilení a předmenstruační syndrom


Top Články




Sdílet

Share




Přečti si také:
Čím voníš?
Voňavé léčení podzimního splínu


Líbí se ti tento článek? Můžeš reagovat v komentáři.
© Mgr.Jitka J.Studénková - kopírovat tento text můžeš pouze v plném znění a s uvedením autorky
24.06.2010 | Autor: Mgr.Jitka Studénková



Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se