Slavnostní sladká rýže s pomerančem a kuřetem


5 porcí
kůra ze 2 pomerančů, 1 hrnek přírodního cukru, 1/4 hrnku másla nebo oleje, 1/2 hrnku loupaných mandlí, 1kg kuřecích prsíček, sůl, čerstvě pomletý černý pepř, 1středně velká cibule nakrájená na kousky, 2 hrnky sladké rýže, 1/4 čajové lžičky šafránu, 2 polévkové lžíce horké vody, 1/4 hrnku blanšírovaných pistácií

Pomerančovou kůru nakrájejte na asi 3 cm dlouhé jemné plátky. Vařte 5 minut ve 2 hrncích vody, nechejte okapat a opláchněte. Cukr rozpusťte v 1 hrnku vody, přidejte pomerančovou kůru a vařte 5 minut, dokud nevznikne hustý sirup.
Na pánvi rozpusťte 1 polévkovou lžíci másla nebo oleje a dozlatova orestujte mandle. Vyjměte. Rozpalte na pánvi zbývající tuk a opečte dozlatova osolené a opepřené kousky kuřecího masa ze všech stran. Maso vyjměte a tuk nechejte na pánvi. Kolečka cibule osmahněte a poduste s 1 hrnkem vody. Přidejte k tomu kousky kuřete a přikryté při mírné teplotě asi 20 minut duste.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu 8 hrnků vody, přidejte omytou sladkou rýži a 1 polévkovou lžíci soli a nechejte 10 minut vařit. Vyjměte a nechejte okapat, vložte do mísy a přidejte sirup z pomerančové kůry. Pomerančovou kůru uschovejte. Rýži promíchejte a polovinu dejte do vymazané ohnivzdorné mísy. Kousky kuřete s cibulí a půlkou tekutiny, která vznikla při dušení, přidejte na rýži a posypte polovinou pomerančové kůry a orestovanými mandlemi a zbývající rýží. Přelijte zbytkem tekutiny. Pokrm pečte v uzavřené formě při 150°C asi 40 minut .
23.03.2008 | Autor: z mého receptáře



Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se