Černý bez - květ

Černý bez je jednou z nejoblíbenějších bylin našeho lidového léčitelství. Jeho keře se u nás dají nalézt snad všude, roste na stráních a okrajích lesa, u polí a luk, v parcích, u cest apod. Kvete na přelomu května a června a jeho plody dozrávají v září a říjnu, což je na dálku poznat podle množství ptáků, kteří s oblibou pořádají hromadné nálety na keře obtěžkané temně fialovými plody. Právě nyní je doba květu černého bezu. podívejme se tedy, jak květy nejlépe sbírat a upravovat pro vnitřní užití, protože tato bylina by pro své mnohostranné a silné léčivé účinky rozhodně neměla uniknout naší pozornosti.


Léčivé části bezu černého
- mladé jarní výhony
- květy, kůra
- listy
- kořen (s nejvyšší koncentrací účinných látek)

Pochopitelně nejjednodušší je pro nás však jistě sběr květů a plodů, popřípadě listů.

Listy a nezralé plody obsahují mírně jedovaté látky, proto je neužíváme vnitřně.
Květy a tepelně upravené zralé plody jsou naopak nejvhodnější k vnitřnímu užívání. Můžeme z nich vyrobit různé sirupy a limonády, nebo z nich připravovat čaj. Květy se dají dokonce upravit jako polévka, nebo smažit jako lívance. Z plodů se dříve běžně vyráběla povidla a protlaky, dají se přidávat i do džemů a ovocných dření, nebo z nich lze vyrobit výborný bezinkový likér a bezinkové víno. Listy se tradičně používaly hlavně pro léčbu kloubních potíží jako obklady na postižené partie, podobně jako kořeny, z nichž se vyrábějí výtažky a odvary.

Sběr a sušení květů černého bezu
Pro sušení sbíráme celá, plně rozkvetlá květenství, a to ulamováním nebo odstřiháváním z větví. Sušíme je buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo květenství zavěsíme v dobře větrané místnosti. Pro pozdější uskladnění pak odstraníme případné zhnědlé květy, ponecháme si pouze drogu, která si zachovala světlou nažloutlou barvu. Skladujeme je v tmavé uzavíratelné nádobě v suchu. Sušené květy pak používáme pro přípravu čaje.

Léčivé účinky květu černého bezu:
- léčba nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění, jako jsou chřipka, angína, bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin a pod. Stimuluje pocení, čímž dokáže snižovat teplotu a pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách, zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání. Pro tento účel ho můžeme používat ve formě čaje, buď samotný, nebo v kombinaci např. s lipovým květem, podbělem, diviznou, hluchavkou, kopřivou, jitrocelem a pod. I sirup z květů je vhodným lékem, připravujeme z něj šťávu s citrónem, kterou podáváme nemocnému, užívat ho můžeme i po lžičkách několikrát denně, nebo ho přidáváme do čaje.
- čistící účinek na tělo: pomáhá nás zbavovat usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí tedy neduhy jako je revma a dna, popřípadě je výbornou prevencí těchto nemocí.
- pomáhá i v případě potíží s močovými cestami a ledvinami, jako je jejich nedostatečná činnost a ledvinové a močové kaménky, působí močopudně a čistí od usazenin. I při nadměrném zadržování tekutin v těle a otocích je vhodné pít čaj z bezu nebo užívat sirup.
- zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak.
- chladný neslazený čaj z květů je skvělým lékem i při zažívacích potížích, jako žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku. Bezový čaj nebo sirup přidaný do nápojů má i mírně projímavé účinky, může nám tedy ulehčit život, trpíme-li zácpou.

A teď prakticky:

Bezové pohlazení pro citlivou pleť
Nálev z květů černého bezu se dá používat k čištění a omývání citlivé pokožky, která reaguje alergicky na nešetrné chemické přípravky. Nálev si připravíme stejně, jako čaj a jemně s ním omýváme obličej či jiné partie.

Recept na čaj z květů černého bezu:
2 polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0.5 l vroucí vody a necháme 10 min luhovat, přecedíme a podáváme buď neslazený, nebo lehce slazený nejlépe medem

Recept na sirup z bezových květů:
ingredience: 30 velkých květenství černého bezu, 2 velké citrony nebo 4 lžičky kyseliny citronové, 2 kg cukru, 2l vychladlé převařené vody
postup: lehce osprchované květy zbavené nejsilnějších částí stopek zalijeme převařenou vodou, přidáme omytý a na kolečka nakrájený citron (popř. kyselinu citronovou) a necháme 24 hodin odstát. Poté přecedíme přes jemné plátno do hrnce, přidáme cukr, který mícháním důkladně rozpustíme, krátce povaříme a plníme do lahví.
- takto připravený sirup vydrží při skladování v temné chladné místnosti i několik měsíců, popř. ho můžeme 10-20 min. sterilizovat při 80°C. Po otevření láhev se sirupem skladujeme raději v lednici.

© Mg.Jitka Studénková, 2012
Děkuji za ,
pokud vás článek zaujal.

Děkuji za i za sdílení ze stejného důvodul!!!
Můžete nahlédnout i do mého FLER obchůdku.


Top Články




Sdílet