Makový beránek

trochu zdravější mlsání
Potřebujeme:
100 g celozrnné pšeničné mouky
150 g mletého máku
200 g přírodního cukru nebo sušeného ječného sladu
4 vejce
1 dl olivového oleje
1 prášek do pečiva

Postup: Mouku smícháme s práškem do pečiva a rozemletým mákem. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme 2-3 lžíce vody, olej a dobře rozšleháme. Žloutkovou směs smícháme s moukou a opatrně mícháme až vznikne polotekuté těsto, do něhož přidáme sníh z bílků. Formu na beránku dobře margarínem a vysypeme strouhankou nebo moukou. Beránka pečeme pozvolna ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí ho můžeme polít čokoládovou či karobovou polevou. Je k dostání v prodejnách zdravé výživy) a posypat kokosem.


Boží hod velikonoční
Podle židovského kalendáře je neděle prvním dnem v týdnu. A právě tohoto dne za svítání vstal Ježíš Kristus z mrtvých, čímž dovršil Boží stvořitelské a vykupitelské dílo. Proto křesťané tento den nazvali “dnem Páně” a pravidelně se schází k “lámání chleba”.

Zvyky:

- Pečou se velikonoční beránci.
- Světily se velikonoční pokrmy (beránek, mazanec, vejce, chleba a víno). Každá návštěva z něj pak dostala kousek.
- Kus svěceného jídla se daroval poli, zahradě a studni, aby byla úroda, voda a dostatek ovoce.

Co se traduje:

- Kdo o Božím hodu velikonočním jedl posvěceného beránka, pomohlo mu to pak nalézt ztracenou cestu v lesích.



Top Články


Linkuj si !




Share



06.04.2012 | Autor: Mgr.Jitka Studénková



Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se